Wat je moet weten over BKR en een hypotheek

Als je een private leasecontract aangaat, dan wordt er eerst getoetst of je voldoende financiële ruimte hebt om dit maandelijks te kunnen betalen. Als dat positief wordt beoordeeld, dan kun je het contract aangaan. Dit leasecontract wordt geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Dit dient ertoe om jou als consument te beschermen tegen te hoge vaste maandelijkse lasten.

Een mogelijk nadeel van deze BKR registratie kan ontstaan als je een hypotheek zou willen afsluiten. Het maximale bedrag dat je mag lenen, wordt namelijk lager, als je een contract voor een private leaseauto hebt. De verlaging hangt samen met een deel van alle leasetermijnen, die je moet betalen.

Welke oplossingen of alternatieven zijn er?

Bij een aantal van de auto’s kun je ervoor kiezen om een bedrag vooraf te betalen. Bijvoorbeeld een deel van de inruil van de vorige auto zou je kunnen ‘inleggen’. Hierdoor wordt 1 op 1 het maandelijkse bedrag verlaagd. Daardoor wordt dus ook de beperking in jouw leenruimte voor de hypotheek een stuk minder. Je mag maximaal 50% van de leasetermijnen vooruitbetalen.

Een aantal auto’s wordt aangeboden met een vaste looptijd van 12 maanden. Hierdoor wordt de BKR registratie aanzienlijk lager. Wanneer je dit ook nog combineert met een bedrag vooruitbetalen zoals bij punt 1 benoemd, kun je de beperking van je leencapaciteit met tot wel 80% verminderen t.o.v. een regulier 60 maands leasecontract.

De winnende lease-aanbieders bieden daarnaast sowieso hele heldere voorwaarden om tussentijds van het contract af te kunnen. Bijvoorbeeld boetevrij bij ontslag of bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Zo weet je waar je aan toe bent, als je situatie onverwacht verandert.