Elektrisch of (plug-in) hybride

Er zijn voor het elektrisch rijden drie soorten auto’s:

  1. Hybride elektrische voertuigen (HEV): deze auto’s combineren een aandrijving via een verbrandingsmotor met een elektrische aandrijving. Een HEV heeft dan ook twee brandstoftanks, één voor benzine (of diesel) en één voor elektriciteit: de batterij. Deze kan niet via een stekker worden opgeladen. De batterij wordt tijdens het rijden opgeladen, onder andere via de energie die tijdens het remmen wordt teruggewonnen.
  2. Plug-in hybride elektrische voertuigen (PHEV): ook deze auto’s combineren een aandrijving via een verbrandingsmotor met een elektrische aandrijving met een brandstoftank en een batterij. Verschil met een HEV is dat de auto uitgerust is met een grotere batterij en de mogelijkheid biedt om die op te laden met een oplaadstekker.
  3. Volledig elektrisch “Batterijaangedreven elektrische voertuigen” (BEV): dit zijn de auto’s met een alleen een grote batterij en een oplaadmogelijkheid via een stekker. Met een BEV kan uitsluitend elektrisch gereden worden.

Een groot verschil tussen hybride auto’s en volledig elektrisch is de afhankelijkheid van de batterij. Bij de volledig elektrische auto kan niet worden teruggevallen op de verbrandingsmotor. Als de batterij leeg is, kan dus niet worden doorgereden op benzine (of diesel).

De afstand (actieradius), die gereden kan worden met de volle batterij is dus van groot belang. Tevens kunnen PHEV’s vaak wel gebruikt worden als caravantrekker en EV’s meestal niet.