Opladen van een elektrische auto

Er zijn door het hele land publieke oplaadpunten te vinden waar je, met een bij diverse aanbieders te verkrijgen laadpas, gebruik van kunt maken.

Er bestaan ook snelladers waarmee het opladen thuis sneller gaat en ook zijn er snellaadpunten langs de weg waarmee oplaadtijd aanzienlijk verkort wordt. Snelladers vergen een andere kabel, omdat die gebruik maken van krachtstroom.

Over de verschillende manieren van opladen

Wanneer met normale snelheid wordt geladen dan duurt dat ongeveer 6 tot 10 uur, afhankelijk van het soort paal en de auto. Veelal gebeurt dit ’s avonds of als je aan het werk bent en de auto niet snel nodig hebt.

Bij snellaadpalen wordt je accu veel sneller geladen, vaak is de accu na een 20 tot 40 minuten weer voor tachtig procent gevuld. Helemaal volladen is vaak niet mogelijk; 80% tot 90% is meestal het maximum. Het publiek laden bij deze palen is vaak aanzienlijk duurder dan bij reguliere laadpalen.

Eigen laadpunt / laadpaal

Je kunt ook een speciaal laadpunt thuis laten installeren. Hierbij kan de leasemaatschappij eventueel advies geven en ondersteuning bieden.