Opladen van een elektrische auto

Elektrische auto┬┤s worden geleverd met een standaardstekker. Hier zijn door producenten en leveranciers afspraken over gemaakt. Het opladen van een accu kan dan ook gewoon via een normaal stopcontact. Opladen kan daardoor thuis, bij bedrijven of op allerlei openbare plekken. Autoproducenten, toeleveranciers en energiebedrijven hebben afspraken gemaakt over gebruik van een standaardstekker.

Daarnaast zijn er door het hele land speciale oplaadpunten te vinden waarop je een abonnement kan nemen.

Er bestaan ook snelladers waarmee het opladen sneller gaat en ook zijn er snellaadpunten langs de weg waarmee het opladen een kwartier duurt. Snelladers vergen een andere kabel, omdat die gebruik maken van krachtstroom.

Eigen laadpunt / laadpaal

Je kunt ook een speciaal laadpunt thuis laten installeren. Hierbij kan de leasemaatschappij advies geven en ondersteuning bieden.

Vaak wordt afgeraden om de laadpaal/het laadpunt op te nemen in het private leasecontract. Eigenlijk om 2 redenen:

  1. Hogere maandkosten betekent een hogere verplichting. Dit kan effect hebben op de kredietcheck.
  2. Als je na enkele jaren wisselt van elektrische auto en wellicht van leasemaatschappij is het handig, als de laadpaal gewoon gebruikt kan blijven worden.

Los van het eigen laadpunt is de overheid ook nog druk bezig met stimuleren van het plaatsen van nieuwe oplaadpunten. Voor deze speciale laadpunten wordt bij de elektrische auto ook een speciale stekker meegeleverd.