Over subsidie

Hoe werkt de subsidieregeling?

Om elektrisch rijden te stimuleren onder particuliere berijders heeft de overheid een subsidie regeling opgesteld die is ingegaan op 1 juli 2020 en loopt tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder op is. Deze geldt voor zowel nieuwe als gebruikte volledig elektrische auto’s. Je komt in aanmerking als je de auto koopt of gaat private leasen.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • Het betreft een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 km
  • De aanschafwaarde is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000
  • De leasemaatschappij moet het Keurmerk Privatelease hebben
  • Er moet een ondertekend leasecontract kunnen worden ingediend bij de aanvraag

Al onze volledig elektrische auto’s voldoen hieraan en alle leasemaatschappijen hebben het keurmerk. Hierdoor kan geen afwijzing van de subsidieaanvraag ontstaan.

Is er nog subsidie mogelijk op dit moment?

De subsidie voor 2020 is al toegekend dus voor dit jaar niet meer beschikbaar.
Dit is echter geen probleem
De SEPP subsidie is in 2021 ook weer beschikbaar; € 27,9 miljoen.

Wat moet ik doen om alsnog subsidie in 2021 te krijgen?

Als je binnen 10 werkdagen na ondertekening van jouw private leasecontract de subsidie aanvraagt, ben je de eerste in de rij voor de beschikbare subsidie in 2021. De volgorde van toetsing/toekenning is de volgorde van ontvangst van de aanvraag dus is het realistisch om aan te nemen dat je dan bij de mensen zit die straks in 2021 daadwerkelijk subsidie ontvangen.

Wanneer weet ik of ik subsidie krijg in 2021?

In januari 2021 wordt het exacte totaalbedrag vastgesteld. Hierna ontvang je daarna doorgaans binnen 21 dagen van de overheid een bericht of je de subsidie toegekend krijgt. Je ontvangt de subsidie dan vanaf 2021 elke maand van de overheid, verdeeld over maximaal 48 maanden.

Hoe werkt het als je nu een auto uit het collectief kiest?

Eerst wordt de financiële check uitgevoerd die door het keurmerk wordt voorgeschreven om te bepalen of het financieel verstandig voor je is om te gaan leasen.
Als de uitkomst positief is teken je het leasecontract en dien je de aanvraag voor de subsidie zo snel mogelijk in bij het RVO.

Wil je rijden in 2020 dan kan dat want al onze volledig elektrische auto’s hebben een levertijd van maximaal 12 tot 16 weken. (mits de Corona pandemie niet opnieuw vertraging veroorzaakt) De subsidie toekenning wordt in januari 2021 door de overheid bepaald op basis van beschikbaar budget. Omdat je nu al gaat rijden in je nieuwe auto, zie je af van de ontbindingsmogelijkheid mocht de subsidiepot in januari 2021 op zijn als jouw aanvraag wordt behandeld. De kans hierop is waarschijnlijk klein aangezien je nu al de aanvraag hebt ingediend en dus vooraan in de rij staat. Je weet op deze manier zeker dat je de auto van je keuze gaat rijden, tegen het bijbehorende leasetarief.