Uitgebreide informatie over de subsidie

Hoe werkt de subsidieregeling?

Om elektrisch rijden te stimuleren onder particuliere berijders heeft de overheid een subsidieregeling opgesteld die is ingegaan op 1 juli 2020 en loopt tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder op is. Deze geldt voor zowel nieuwe als gebruikte volledig elektrische auto’s. Je komt in aanmerking als je de auto koopt of gaat private leasen.

De subsidie voor een nieuwe auto die in 2023 wordt geregistreerd bedraagt € 2.950 of € 61,45 per maand verdeeld over en gedurende 48 maanden. Loopt je contract korter of stop je eerder met leasen dat stopt ook de subsidie uitbetaling. De subsidie voor een nieuwe auto die vóór 2023 al geregistreerd is of een auto die al gebruikt is, bedraagt de subsidie € 2.000 of € 42,67 per maand gedurende 48 maanden.

De subsidieaanvraag staat op jouw naam en wordt ook aan jou persoonlijk toegekend. Eventuele toekenning en uitbetaling zal ook aan jou persoonlijk gebeuren. Hier staat de leasemaatschappij volledig buiten.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet worden voldaan aan de volgende
voorwaarden:

√ Het betreft een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 km
√ De aanschafwaarde is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000
√ De leasemaatschappij moet het Keurmerk Private Lease hebben
√ Er moet een ondertekend leasecontract kunnen worden ingediend bij de aanvraag

Er staan in ons aanbod drie auto’s die niet voor subsidie in aanmerking komen vanwege de hoogte van de aanschafwaarde. Dat zijn de Skoda Enyaq, de Tesla Model 3 en de Tesla Model Y.

De overige elektrische auto’s voldoen hieraan en alle leasemaatschappijen hebben het keurmerk. Hierdoor kan geen afwijzing van de subsidieaanvraag ontstaan.

Hoe kom je in aanmerking voor de subsidie 2023?

Het totale bedrag aan SEPP subsidie voor nieuwe volledig elektrische auto’s die in 2023 geregistreerd zijn: € 67 mln
Het totale bedrag aan SEPP subsidie voor volledig elektrische auto’s die vóór 2023 geregistreerd zijn of gebruikt zijn: € 32,4 mln

Wat moet ik doen om de subsidie in 2023 te ontvangen?

De regeling start op 10 januari 2023 09:00. Je ontvangt en tekent je leasecontract in 2023, het kalenderjaar waarin je de subsidie aanvraagt. Je komt alleen in aanmerking als de overeenkomst is gesloten op of ná 1 januari 2023. Hierna kun je vanaf 10 januari 09:00 uur met je DigiD (app of sms-code) inloggen via het RVO. Het is ook goed de voorwaarden door te nemen van het RVO voordat je de aanvraag indient;

Voorwaarden nieuw in 2023 geregistreerde volledig elektrische auto

De leasemaatschappij die de betreffende auto in het collectief aanbiedt helpt je in het subsidie aanvraag traject en zij kunnen je helpen bij eventuele vragen.