Het Autolease-collectief

Zorgeloos een private lease auto rijden

Veelgestelde vragen

Waarom is het nodig om je aan te melden bij het Autolease-collectief?

Door je aan te melden versterk je de kracht van het collectief. Hoe meer mensen zich aansluiten bij het collectief, hoe sterker de Consumentenbond een vuist kan maken. Daarmee laten we aan de leasemaatschappijen zien dat veel consumenten een duidelijk leasecontract willen voor een eerlijke prijs.

Verder profiteer je van een aantal andere voordelen. Zo ontvang je per Autolease-collectief maximaal zes keer een mail met het laatste nieuws. En ben je er nog niet helemaal uit? Je kunt op de website aangeven of je het handige overzicht van een of meerdere auto’s per e-mail wilt ontvangen. Dan kun je dit later nog eens rustig bekijken.

Het kan ook gebeuren dat je ideale leaseauto deze keer niet in het aanbod zit. Of dat je om een andere reden nu niet wilt leasen. Geen probleem, je inschrijving is volledig vrijblijvend, je zit nergens aan vast. Zodra we een nieuw Autolease-collectief organiseren laten we je het per mail weten, zodat je zelf kunt beslissen of het interessant voor je is.

Wat is private lease?

Privé een auto leasen is een vorm van huren. De auto is eigendom van de leasemaatschappij en na de looptijd lever je de auto weer in. Je sluit met de leasemaatschappij een contract af, onder andere, voor een afgesproken looptijd en een maximum aantal kilometers per jaar. Bij private lease betaal je geen fiscale bijtelling.

In het leasecontract zijn alle kosten inbegrepen voor aflevering, verzekering, wegenbelasting, reparaties, onderhoud, schade, ruitbreuk, (inter)nationale pechhulp en btw. Het enige dat niet in het vaste maandbedrag zit, zijn de kosten voor de brandstof, eventuele boetes en bijvoorbeeld het wassen van de auto.

Meer weten of private lease bij jou past en waar je op moet letten?

Waarom heb ik geen bijtelling bij private lease?

Bijtelling is alleen van toepassing wanneer de werkgever een auto beschikbaar stelt en de rekeningen daarvoor betaalt. Dan is er sprake van een vorm van loon in natura. Omdat je het contract privé afsluit en betaalt, is er geen sprake van een fiscale bijtelling.

Ik ben ZZP’er, kan ik privé een auto leasen?

Ja, private lease is ook voor ZZP’ers mogelijk. Je leaset de auto dan als privépersoon. Private lease is vaak eenvoudiger te regelen dan een zakelijke leaseconstructie via de bank of een leasemaatschappij. Met private lease heb je geen bijtelling. Rijd je de auto naast privé ook zakelijk? Dan kun je de gereden kilometers declareren en zakelijk aftrekken.

Wat is er inbegrepen in het maandbedrag?

In het maandbedrag is inbegrepen:
 • Wegenbelasting*
 • Allriskverzekering
 • Service en onderhoud
 • Reparaties
 • Vervanging van banden
 • Pechhulp in Nederland en buitenland
 • Aanvullende verzekeringen en/of vervangend vervoer in het aanbod.
Meer informatie vind je in de voorwaarden bij de auto van je keuze.
Je betaalt zelf:
 • Brandstof
 • Boetes
 • Auto wassen

*Om elektrisch rijden te stimuleren, gelden er tot 2021 belastingvoordelen op volledig elektrische auto’s. Deels zijn die verwerkt in de leaseprijs:
 • Geen aanschafbelasting (BPM)
 • Geen wegenbelasting (MRB)
Het maandbedrag kan wijzigen als gevolg van fiscale wijzigingen. Als de MRB wijzigt per 2021, dan wordt dat doorberekend in het maandbedrag.

Kan het maandbedrag wijzigen tijdens de looptijd?

Ja, maar alleen als gevolg van fiscale wijzigingen. Bijvoorbeeld als de wegenbelasting, assurantiebelasting of de btw hoger of lager wordt.

Wat gebeurt er als ik meer kilometers rijd dan afgesproken?

Het aantal kilometers per jaar kun je vergelijken met de belbundel van een mobiele telefoon. Je kiest zelf hoeveel kilometers per jaar in het maandbedrag inbegrepen zijn. Rij je meer dan het afgesproken aantal kilometers, dan betaal je een meerprijs per extra kilometer.

Rij je minder dan het afgesproken aantal kilometers? Bij sommige leasemaatschappijen krijg je dan geld terug. Dit is aangegeven op de detailpagina van de auto’s.

Ik heb bij mijn huidige verzekeraar schadevrije jaren opgebouwd. Ben ik die nu kwijt?

Nee, rij je schadevrij tijdens je leaseperiode, dan worden die schadevrije jaren opgeteld bij de jaren die je daarvoor hebt opgebouwd. Zodra je privé een auto gaat leasen, raden we aan je huidige verzekering te beëindigen. Rij je tijdens de leaseperiode geen schade, dan krijg je aan het einde van de leaseperiode een verklaring van de leasemaatschappij. Deze verklaring lever je aan bij je nieuwe verzekeraar. Deze telt de schadevrije jaren mee voor jouw nieuwe verzekering.

Kan ik mijn huidige auto inruilen?

Dat kan, maar het is doorgaans verstandiger om je huidige auto zelf te verkopen. Bijvoorbeeld via een gespecialiseerde autoverkoopwebsite, Marktplaats of een lokale (merk)dealer. Soms wil een leasemaatschappij een bod doen op je auto. Houd er rekening mee dat het bod wellicht lager kan zijn omdat auto-inruil geen hoofdactiviteit is van leasemaatschappijen.

Mag ik met de auto naar het buitenland?

Ja. In de aanvullende voorwaarden van de leasemaatschappij staat in welke landen je mag rijden. Op de Groene Kaart staat in welke landen je leaseauto verzekerd is. Pechhulp in het buitenland is in het maandbedrag inbegrepen. Goed om te weten: elk land heeft andere regels over de verplichte uitrusting in je auto. Denk aan verplichte winterbanden, EHBO-doos of een Groene Kaart voor je caravan. Dit moet je zelf regelen. Informeer dus vooraf wat je in het buitenland nodig hebt. Lees meer.

Mogen mijn partner, mijn kinderen of vrienden ook in de auto rijden?

Iedereen met een geldig Nederlands rijbewijs mag in de auto rijden. Ook als je zelf niet de bestuurder bent, blijf je echter wel verantwoordelijk voor wat er met je auto gebeurt. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn voor jouw, zorgvuldig opgebouwde, schadevrije jaren.

Sluit ik een lening af als ik een leasecontract aanga?

Nee, met private lease word je geen eigenaar van de auto; je gaat dus geen lening aan. Wel ga je een betaalverplichting aan met de leasemaatschappij voor de duur van het contract. Daarom doet de leasemaatschappij een financiële check en wordt je leasecontract geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Lease ik de auto rechtstreeks bij de Consumentenbond?

Nee, de Consumentenbond organiseert alleen de veiling om zo de beste contracten te bieden. Wil je een auto leasen via het Autolease-collectief, dan vul je het aanvraagformulier in op deze website. De Consumentenbond geeft je gegevens door aan de leasemaatschappij. Vanaf dat moment hebben jij en de leasemaatschappij rechtstreeks contact.

Word ik geregistreerd bij het BKR?

Ja, 65% van het totale leasebedrag wordt bij Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel geregistreerd. Dat klinkt serieus, maar de meeste consumenten staan positief bij BKR geregistreerd. Een registratie bij BKR betekent dus niet automatisch dat je betalingsproblemen hebt. Met de registratie wordt juist voorkomen dat consumenten verplichtingen aangaan die zij financieel niet kunnen dragen.

De BKR-registratie van een private leaseauto heeft gevolgen voor het maximale leenbedrag van een hypotheek of een lening. Maak daarom eerst een afspraak met je financieel adviseur of hypotheekverstrekker als je zowel een ander huis als een private leaseauto overweegt. Als je al een huis hebt gekocht en je sluit daarna een private leasecontract af, dan heeft dit geen invloed op je lopende hypotheek. Meer weten? Maak dan een afspraak met je financieel adviseur of hypotheekverstrekker.

Wil je een lagere BKR-registratie? Dan kun je met de leasemaatschappij afspreken dat je een deel vooruitbetaalt, tot een maximum van 50% van het totaalbedrag. Je kunt ook kiezen voor een flexibel contract, waarbij je na 1 jaar boetevrij kunt opzeggen, met inachtneming van de opzegtermijn. Je BKR registratie wordt dan enkele weken na beëindiging van het contract verwijderd.

Lees meer over de BKR-registratie.

Waarom introduceert de Consumentenbond het Autolease-collectief?

De Consumentenbond strijdt voor eerlijke contracten. Weg met de kleine lettertjes. Met het Autolease-collectief maakt de Consumentenbond private lease inzichtelijk en begrijpelijk voor iedereen.

Kan iedere leasemaatschappij met het Autolease-collectief mee doen?

Nee. De Consumentenbond stelt strenge voorwaarden aan de leasemaatschappijen die aan het Autolease-collectief willen deelnemen. Zo moeten ze beschikken over het Private Lease Keurmerk. De voorwaarden van dit keurmerk zijn in samenwerking met de Consumentenbond opgesteld.

Het Keurmerk Private Lease zorgt ervoor dat leasebedrijven je niet kunnen confronteren met onverwachte en onredelijke extra kosten. Zo biedt het keurmerk de garantie dat je 14 dagen bedenktijd hebt als je het contract afsluit, dat de schadeafwikkeling goed geregeld is en een eventueel geschil eerlijk wordt opgelost door een onafhankelijke geschillencommissie.

Daarnaast stelt de Consumentenbond in het Autolease-collectief aanvullende eisen aan de leasemaatschappijen, zoals een ruimere leeftijdsgrens, beperkt eigen risico bij schade en meer coulance als je buiten je schuld om het leasecontract niet meer kan betalen, bijvoorbeeld bij een scheiding of arbeidsongeschiktheid.

Heeft de Consumentenbond de veiling zelf georganiseerd?

Nee. Groepsveiling.nl voert de veiling uit onder de strenge voorwaarden van de Consumentenbond. Groepsveiling.nl is 100% onafhankelijk. Geen enkele leasemaatschappij en geen enkel automerk heeft een direct of indirect belang in groepsveiling.nl.

Hoe onafhankelijk is de Consumentenbond met het Autolease-collectief?

De Consumentenbond is volstrekt onafhankelijk. We hebben geen belang bij een bepaald automerk of een bepaalde leasemaatschappij. We bieden auto’s en contracten met de beste voorwaarden voor een eerlijk maandbedrag.

Lease je een auto via het Autolease-collectief, dan ontvangt de Consumentenbond daarvoor een vergoeding. Die vergoeding is voor iedere auto en leasemaatschappij even hoog. De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk: de inkomsten uit het Autolease-collectief gebruiken we om tests en acties te financieren voor leden en alle consumenten van Nederland.

Lees meer over onze inkomsten.