Veelgestelde vragen

Waarom is het nodig om je aan te melden bij het Autolease-collectief?

Door je aan te melden versterk je de kracht van het collectief. Hoe meer mensen zich aansluiten bij het collectief, hoe sterker de Consumentenbond een vuist kan maken. Daarmee laten we aan de leasemaatschappijen zien dat veel consumenten een duidelijk leasecontract willen voor een eerlijke prijs.

Elk kwartaal wordt ons aanbod vernieuwd en sommige modellen zijn maar beperkt beschikbaar. Wij houden je per e-mail op de hoogte. Je ontvangt na inschrijving maximaal drie keer per maand een e-mail met het laatste nieuws.

Vooruitbetaling mogelijkheid; hoe zit dat precies?

Bij al onze auto’s kun je een deel van de maandtermijnen vooruitbetalen. Het bedrag kun je zelf bepalen, tot een maximum van 50% van de maandtermijnen. Dit bedrag wordt door de leasemaatschappij gelijkmatig verdeeld over alle leasetermijnen in je contract.

Het totale vooruitbetaalde bedrag wordt dus elke maand verlaagd met het maandelijks deel. Dit geld is en blijf van jou; als je eerder stopt met leasen krijg je het resterende deel van de vooruitbetaling terug. (Mogelijk verrekening van een eventuele vergoeding voor het voortijdig beëindigen van je contract en/of openstaande vergoedingen voor meer gereden kilometers, schades en/of boetes).

Verlaging van je maandbedrag

Voorbeeld; Als je € 6.000 vooruitbetaalt bij een contract voor 60 maanden, dan wordt je maandbedrag € 100 lager (€ 6.000/60).

Voordelen vooruitbetalen

 • Je maandelijkse lasten worden lager.
 • Door het lagere maandbedrag kom je makkelijker door de krediettoetsing.
 • De BKR-registratie van het leasecontract wordt lager door het lagere maandbedrag waardoor je in aanmerking kunt komen voor een hoger hypotheekbedrag.

Voor wie is dit onder andere een goede oplossing?

 • Mensen met een lager maandinkomen, die wél spaargeld hebben (bijv. bij AOW of pensioen).
 • Mensen die familie of vrienden financieel willen helpen bij het afsluiten van een private leasecontract. Hij of zij heeft dan lagere maandelijkse lasten.
 • Mensen die (een deel van) de opbrengst van hun huidige auto willen inbrengen als vooruitbetaling.

Hoe werkt het?

 • Op de website vul je het vooruit te betalen bedrag in en je ziet direct wat je tarief wordt bij de auto’s waar dit mogelijk is.
 • De leasemaatschappij verwerkt jouw gewenste vooruitbetaling in het leasecontract volgens de richtlijnen van het Keurmerk Private Lease.
 • De leasemaatschappij stuurt éénmalig, samen met het contract, een rekening onder de noemer ‘vooruitbetaling leasetermijnen’.
 • Wanneer je deze factuur hebt betaald, kan de leasemaatschappij de auto voor je gaan bestellen.
Vooruitbetaling + korte looptijd

Kies je ook nog voor een contract met een korte looptijd dan is het totale bedrag aan vooruitbetaling minder hoog.

Een voorbeeld;
Opel Grandland PHEV
60 maanden * 50% van € 449 = € 13.470,00
Het leasetarief gedurende 60 maanden wordt € 224,50
Peugeot 3008 PHEV
12 maanden * 50% van € 539 = € 3.234,00
Het leasetarief gedurende 12 maanden wordt € 269,50

Hypotheek

Een private leasecontract wordt gezien als een betalingsverplichting voor lange duur. Om die reden is er binnen het Keurmerk Private lease afgesproken met onder andere de AFM (Autoriteit Financiële Markten) dat er via het BKR (Bureau Krediet Registratie) toezicht wordt gehouden. Dit om mensen te behoeden voor (te) grote financiële verplichtingen waardoor betalingsproblemen kunnen ontstaan.

Wanneer je dus een private leasecontract aangaat, heeft dit gevolgen voor je leencapaciteit voor bijvoorbeeld het kopen van een huis. Voor contracten die voor 1 april 2022 zijn geregistreerd bij het BKR geldt dat 65% van je totale leasesom (aantal maanden * leasebedrag) wordt als verplichting bij het BKR geregistreerd. Vanaf 1 april 2022 is dit 100% van je leasebedrag.

Een geldverstrekker neemt je maandelijks te betalen leasebedrag als maandelijkse verplichting mee in de hypotheek berekening. Dat bedrag kan dus minder uitgegeven worden aan bijvoorbeeld je hypotheek. Als je vooruitbetaald (tot een maximum van 50%) kun je daarmee je maandbedrag ook met 50% verlagen waardoor je de invloed van je private lease auto op je maximaal te verkrijgen hypotheek dan ook substantieel kunt verkleinen.

Is het aanbod alleen voor leden van de Consumentenbond?

De prijzen en voorwaarden van het aanbod zijn exclusief voor leden van de Consumentenbond samengesteld. Als je nu een auto kiest, zijn je eerste 3 maanden lidmaatschap gratis. Daarna kost het Basislidmaatschap €3 per maand (maandelijks opzegbaar).

Wat is private lease?

Privé een auto leasen is een vorm van huren. De auto is eigendom van de leasemaatschappij en na de looptijd lever je de auto weer in. Je sluit met de leasemaatschappij een contract af, onder andere, voor een afgesproken looptijd en een maximum aantal kilometers per jaar. Bij private lease betaal je geen fiscale bijtelling.

In het leasecontract zijn alle kosten inbegrepen voor aflevering, verzekering, wegenbelasting, reparaties, onderhoud, schade, ruitbreuk, (inter)nationale pechhulp en btw. Het enige dat niet in het vaste maandbedrag zit, zijn de kosten voor de brandstof, eventuele boetes en bijvoorbeeld het wassen van de auto.

Meer weten of private lease bij jou past en waar je op moet letten?

Waarom heb ik geen bijtelling bij private lease?

Bijtelling is alleen van toepassing wanneer de werkgever een auto beschikbaar stelt en de rekeningen daarvoor betaalt. Dan is er sprake van een vorm van loon in natura. Omdat je het contract privé afsluit en betaalt, is er geen sprake van een fiscale bijtelling.

Ik ben ZZP’er, kan ik privé een auto leasen?

Ja, private lease is ook voor ZZP’ers mogelijk. Je leaset de auto dan als privépersoon. Private lease is vaak eenvoudiger te regelen dan een zakelijke leaseconstructie via de bank of een leasemaatschappij. Met private lease heb je geen bijtelling. Rijd je de auto naast privé ook zakelijk? Dan kun je de gereden kilometers declareren en zakelijk aftrekken.

Wat is er inbegrepen in het maandbedrag?

In het maandbedrag is inbegrepen:
 • Wegenbelasting*
 • Allriskverzekering
 • Service en onderhoud
 • Reparaties
 • Vervanging van versleten banden
 • Pechhulp in Nederland en buitenland
 • Aanvullende verzekeringen en/of vervangend vervoer in het aanbod.
 • In- en verkoop van de auto (afschrijving)
Meer informatie vind je in de voorwaarden bij de auto van je keuze.
Je betaalt zelf:
 • Brandstof
 • Boetes
 • Auto wassen
 • Eventueel eigen bijdrage bij een niet-verhaalbare schade

*Om elektrisch rijden te stimuleren, gelden er tot 2025 belastingvoordelen op volledig elektrische auto’s. Deels zijn die verwerkt in de leaseprijs:
 • Geen aanschafbelasting (BPM)
 • Geen wegenbelasting (MRB)
Het maandbedrag kan wijzigen als gevolg van fiscale wijzigingen. Als de MRB wijzigt per 2025, dan wordt dat doorberekend in het maandbedrag.

Kan het maandbedrag wijzigen tijdens de looptijd?

Ja, maar alleen als gevolg van fiscale wijzigingen. Bijvoorbeeld als de wegenbelasting, assurantiebelasting of de btw hoger of lager wordt. Groot voordeel is dat de verzekeringspremie die in het tarief is opgenomen ook gedurende de gehele looptijd gelijk blijft. In de markt stijgt deze jaarlijks gemiddeld met 15% tot 20% als je een eigen auto hebt.

Wat gebeurt er als ik meer kilometers rijd dan afgesproken?

Het aantal kilometers per jaar kun je vergelijken met de belbundel van een mobiele telefoon. Je kiest zelf hoeveel kilometers per jaar in het maandbedrag inbegrepen zijn. Rij je meer dan het afgesproken aantal kilometers, dan betaal je een meerprijs per extra kilometer.

Rij je minder dan het afgesproken aantal kilometers? Bij sommige leasemaatschappijen krijg je dan geld terug. Dit is aangegeven op de detailpagina van de auto’s.

Het keurmerk garandeert dat de leasemaatschappij elk jaar met jou kijkt naar de gereden kilometers. Mocht je structureel meer kilometers rijden dan je van tevoren had ingeschat, kun je in overleg met de leasemaatschappij je bundel aanpassen zodat je geen (grote) verrekeningen krijgt van je afwijkende kilometers.

Ik heb bij mijn huidige verzekeraar schadevrije jaren opgebouwd. Ben ik die nu kwijt?

Nee. Als je een private lease contract aangaat, dan komt de autoverzekering op naam van de leasemaatschappij. Niet meer op naam van jou als berijder. Dat betekent dat je dus feitelijk geen schadevrije jaren meer zou opbouwen. Echter, binnen het Autolease-collectief bieden alle leasemaatschappijen een oplossing voor het behoud van je schadevrije jaren!

Onze aanbiedingen

Bij verschillende aanbieders blijven alle schadevrije jaren, opgebouwd vóór en tijdens de leaseperiode, gewoon intact. Deze partijen zijn namelijk aangesloten op de centrale database Roy-Data.

De andere partijen die (nog) niet op Roy-data zijn aangesloten, verstrekken jou aan het einde van je leasecontract een verklaring over de al dan niet schadevrij gereden jaren. Met de schadevrije jaren verklaring van jouw vorige verzekeraar én de verklaring van de leasemaatschappij kun je dan vervolgens gewoon weer een autoverzekering aanvragen. De overgrote meerderheid van de verzekeraars accepteert deze verklaringen al en zal de schadevrije jaren toewijzen. De Consumentenbond is met het Verbond van Verzekeraars in overleg om dit in de gehele markt te bestendigen.

Je kunt dus na de looptijd een verzekering afsluiten met eerder opgebouwde schadevrije jaren plus de leasejaren (mits je geen schade hebt gereden).

Kan ik mijn huidige auto inruilen?

Dat kan bij een aantal partijen. Soms wil een leasemaatschappij een bod doen op je auto. Bij elke auto staat onder het kopje ‘Over het contract’ vermeld of de leasemaatschappij dit verzorgt. Het is overigens doorgaans verstandiger om je huidige auto zelf te verkopen. Bijvoorbeeld via een gespecialiseerde autoverkoopwebsite, Marktplaats of een lokale (merk)dealer. De leasemaatschappij moet jouw auto ook weer doorverkopen, dus zullen zij jou waarschijnlijk een lager bod geven dan je via een website of een dealer rechtstreeks krijgt.

Mag ik met de auto naar het buitenland?

Ja. In de aanvullende voorwaarden van de leasemaatschappij staat in welke landen je mag rijden. Op de Groene Kaart staat in welke landen je leaseauto verzekerd is. Pechhulp in het buitenland is in het maandbedrag inbegrepen.

Goed om te weten: elk land heeft andere regels over de verplichte uitrusting in je auto. Denk aan verplichte winterbanden, EHBO-doos of een Groene Kaart voor je caravan. Dit moet je zelf regelen. Informeer dus vooraf wat je in het buitenland nodig hebt. Lees meer.

Mogen mijn partner, mijn kinderen of vrienden ook in de auto rijden?

Iedereen met een geldig Nederlands rijbewijs mag in de auto rijden. Ook als je zelf niet de bestuurder bent, blijf je echter wel verantwoordelijk voor wat er met je auto gebeurt. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn voor jouw, zorgvuldig opgebouwde, schadevrije jaren.

Sluit ik een lening af als ik een leasecontract aanga?

Nee, met private lease word je geen eigenaar van de auto; je gaat dus geen lening aan. Wel ga je een betaalverplichting aan met de leasemaatschappij voor de duur van het contract.

Daarom doet de leasemaatschappij een financiële check volgens de richtlijnen van het Keurmerk Privatelease. De financiële verplichting die je aangaat met het leasecontract wordt geregistreerd bij het BKR. Uitleg over dit bedrag vind je bij ‘Word ik geregistreerd bij het BKR?’.

Lease ik de auto rechtstreeks bij de Consumentenbond?

Nee, de Consumentenbond organiseert alleen de veiling om zo de beste contracten te bieden. Wil je een auto leasen via het Autolease-collectief, dan vul je het aanvraagformulier in op deze website. De Consumentenbond geeft je gegevens door aan de leasemaatschappij. Vanaf dat moment hebben jij en de leasemaatschappij rechtstreeks contact.

Word ik geregistreerd bij het BKR?

Ja, voor contracten die vanaf 1 april 2022 zijn afgesloten wordt 100% van het totale leasebedrag wordt bij Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel geregistreerd.

Dat klinkt serieus, maar de meeste consumenten staan positief bij BKR geregistreerd. Een registratie bij BKR betekent dus niet automatisch dat je betalingsproblemen hebt. Met de registratie wordt juist voorkomen dat consumenten verplichtingen aangaan die zij financieel niet kunnen dragen.

De BKR-registratie van een private leaseauto heeft gevolgen voor het maximale leenbedrag van een hypotheek of een lening. Maak daarom eerst een afspraak met je financieel adviseur of hypotheekverstrekker als je zowel een ander huis als een private leaseauto overweegt. Als je al een huis hebt gekocht en je sluit daarna een private leasecontract af, dan heeft dit geen invloed op je lopende hypotheek. Meer weten? Maak dan een afspraak met je financieel adviseur of hypotheekverstrekker.

Wil je een lagere BKR-registratie? Dan kun je met de leasemaatschappij afspreken dat je een deel vooruitbetaalt, tot een maximum van 50% van het totaalbedrag. Je kunt ook kiezen voor een flexibel contract, waarbij je na 1 jaar boetevrij kunt opzeggen, met inachtneming van de opzegtermijn. Je BKR registratie wordt dan enkele weken na beëindiging van het contract verwijderd.

Lees meerover de BKR-registratie.

Waarom introduceert de Consumentenbond het Autolease-collectief?

De Consumentenbond strijdt voor eerlijke contracten. Weg met de kleine lettertjes. Met het Autolease-collectief maakt de Consumentenbond private lease inzichtelijk en begrijpelijk voor iedereen.

Kan iedere leasemaatschappij met het Autolease-collectief mee doen?

Nee. De Consumentenbond stelt strenge voorwaarden aan de leasemaatschappijen die aan het Autolease-collectief willen deelnemen. Zo moeten ze beschikken over het Private Lease Keurmerk. De voorwaarden van dit keurmerk zijn in samenwerking met de Consumentenbond opgesteld.

Het Keurmerk Private Lease zorgt ervoor dat leasebedrijven je niet kunnen confronteren met onverwachte en onredelijke extra kosten. Zo biedt het keurmerk de garantie dat je 14 dagen bedenktijd hebt als je het contract afsluit, dat de schadeafwikkeling goed geregeld is en een eventueel geschil eerlijk wordt opgelost door een onafhankelijke geschillencommissie.

Daarnaast stelt de Consumentenbond in het Autolease-collectief aanvullende eisen aan de leasemaatschappijen, zoals een ruimere leeftijdsgrens, beperkt eigen risico bij schade en meer coulance als je buiten je schuld om het leasecontract niet meer kan betalen, bijvoorbeeld bij een scheiding of arbeidsongeschiktheid.

Heeft de Consumentenbond de veiling zelf georganiseerd?

Nee. Koopkracht (voorheen groepsveiling.nl) voert de veiling uit onder de strenge voorwaarden van de Consumentenbond. Koopkracht is 100% onafhankelijk. Geen enkele leasemaatschappij en geen enkel automerk heeft een direct of indirect belang in Koopkracht.

Hoe onafhankelijk is de Consumentenbond met het Autolease-collectief?

De Consumentenbond is volstrekt onafhankelijk. We hebben geen belang bij een bepaald automerk of een bepaalde leasemaatschappij. We bieden auto’s en contracten met de beste voorwaarden voor een eerlijk maandbedrag.

Lease je een auto via het Autolease-collectief, dan ontvangt de Consumentenbond daarvoor een vergoeding. Die vergoeding is voor iedere auto en leasemaatschappij even hoog. De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk: de inkomsten uit het Autolease-collectief gebruiken we om tests en acties te financieren voor leden en alle consumenten van Nederland.

Lees meer over onze inkomsten.