Wat is private autolease?

Verzekering, onderhoud, afschrijving: je auto is een flinke kostenpost, iedere maand weer. Hoeveel ben jij eraan kwijt? Meer dan 85% van de autobezitters in Nederland heeft geen idee van de kosten. Met een leaseauto betaal je een vast bedrag per maand. Je weet dus altijd waar je aan toe bent.

Zo werkt private lease

  • Bij private lease ben je geen eigenaar van de auto, je huurt de auto voor minimaal 12 tot maximaal 60 maanden.
  • Iedere maand betaal je een vast bedrag voor het autogebruik waarin de kosten voor afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden verwerkt zitten.
  • Jij betaalt zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eigen risico.
  • Je spreekt van tevoren het aantal kilometers per jaar af. Meestal beginnen kilometerbundels bij 10.000 kilometer per jaar, het Autolease-collectief begint al bij 5.000 kilometer per jaar.
  • Er is geen fiscale bijtelling, die geldt alleen voor leaserijders met een auto van de zaak.

Zie voor meer info over private lease:
https://www.consumentenbond.nl/private-lease

 

Keurmerk Private Lease

Er zijn veel bedrijven die private lease aanbieden, vaak met verschillende voorwaarden en regels. Om de consument te beschermen is het Keurmerk Private Lease opgericht. De voorwaarden zijn in samenwerking met de Consumentenbond opgesteld.

Het Keurmerk Private Lease zorgt ervoor dat leasebedrijven je niet kunnen confronteren met onverwachte en onredelijke extra kosten.

Een leasemaatschappij met het keurmerk:

  • mag het maandbedrag niet tussentijds verhogen;
  • alleen prijswijzigingen veroorzaakt door overheidsmaatregelen kunnen van invloed zijn op het maandbedrag (wijziging MRB, BTW of BPM bij inzet van de auto);
  • moet zich houden aan wat in het contract is afgesproken over kosten als je schade hebt, je auto inlevert of voortijdig je contract opzegt;
  • moet bedenktijd geven over het contract;
  • is aangesloten bij de Geschillencommissie, zodat je met je klacht altijd bij een onafhankelijke partij terechtkunt als je er met het leasebedrijf niet uitkomt.

De Consumentenbond wil met het keurmerk duidelijkheid scheppen en consumenten beschermen tegen oneerlijke contracten.

 

Financiële check

De leasemaatschappij doet een financiële check voordat zij met jou een leasecontract afsluit. Zij beoordeelt of je de leaseprijs nu en tijdens de leaseperiode kunt betalen. Daarom wordt je gevraagd verschillende documenten in te leveren. Denk bijvoorbeeld aan een kopie van je loonstrook en werkgeversverklaring, verklaring pensioen/aanvullend pensioen (als je gepensioneerd bent), overzicht woonlasten, verklaring alimentatie of kopie rijbewijs/identiteitsbewijs.

Als de financiële check akkoord is, kun je het leasecontract afsluiten. Je gegevens worden niet voor andere doeleinden verwerkt.

 

BKR-registratie

Vanaf 1 april 2022 wordt 100% van het totale leasebedrag bij Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel geregistreerd. Dat klinkt serieus, maar de meeste consumenten staan positief bij BKR geregistreerd. Ook een creditcard wordt gemeld. Een registratie bij BKR betekent niet automatisch dat je betalingsproblemen hebt. Hiermee wordt juist voorkomen dat consumenten verplichtingen aangaan die zij financieel niet kunnen dragen.
De BKR-registratie van een private leaseauto kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek of een andere lening. Als je al een huis hebt gekocht en je sluit daarna een private leasecontract af, dan heeft dit geen invloed op je lopende hypotheek. Meer weten? Maak dan een afspraak met je financieel- of hypotheekadviseur.

Zie voor meer info over de BKR-registratie de site van het BKR.